get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

Vi har alle opplevd at samtaler vi har hatt med kundesenter, telefonselgere osv blir tatt opp på bånd. De siste årene har Datatilsynet mottatt flere henvendelser fra folk som har reagert på denne praksisen. Derfor har vi gjennomført kontroller hos fire bedrifter for å finne ut hvordan praksis er ved opptak av telefonsamtaler. Vi har all grunn til å tro at det vi fant gjelder de fleste aktørene i bransjen.

Det kan være gode grunner for å gjøre opptak av en telefonsamtale, for eksempel å dokumentere en bestilling eller i opplæringsøyemed.

Loven sier imidlertid at bedriften skal be om tillatelse eller samtykke fra innringeren før de trykker på opptaksknappen. Her er det mange som tråkker feil.

Flere gir informasjon om at samtalen tas opp, men det var ingen som faktisk spurte om tillatelse før opptaket startet.

Opptakene skal heller ikke oppbevares lenger enn det som er nødvendig ut fra formålet med opptaket. Lagringstiden kan derfor bli ulik for et opptak brukt til opplæring og et opptak som skal dokumentere en avtale. Vi oppfordrer imidlertid til maks tre måneders lagring.

Jeg er redd mange virksomheter ikke tar seg bryet med å fortelle innringeren at de faktisk gjør opptak. Derfor har jeg en oppfordring til slutt: Er du i tvil om samtalen blir tatt opp, så spør. Og vil du ikke si ja til opptak kan ikke bedriften nekte å snakke videre med deg. Folk har nemlig rett til å snakke med en bedrift uten å bli festet til tape.

Les Datatilsynets veileder om opptak av telefonsamtaler