get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

Xbox One

Xbox One med en oppdatert Kinnect vekker oppsikt med tanke på håndtering av personopplysninger.

Det er mye spennende og fascinerende elektronikk ute på markedet for tiden som kan være en utfordring for personvernet om den ikke brukes riktig. Vi har tidligere i denne bloggen skrevet om Google glass og personvernproblematikk som dukker opp i forbindelse med bruk av et slikt produkt. Vi har også fokusert på droner, som vil kunne utfordre vårt personvern dersom de ikke brukes riktig. Siste nyhet innen personvernutfordrende elektronikk er spillkonsollen Xbox One som ble presentert i forrige uke. Denne konsollen,  sammen med den kraftige  og oppdaterte inn-enheten ”Kinect” skaper noen åpenbare utfordringer for personvernet.

Det er opplyst at den oppdaterte Kinect vil kunne avlese reaksjonstid og humør, den kan se i mørket, kjenne igjen den enkeltes stemme i en bråkete stue, lese puls kun ved å se ditt ansikt og mye mer. Man vekker Xbox One til live ved å si «Xbox on», man kan av dette trekke slutningen at den dermed alltid lytter.  Kinnect sensoren må visst alltid være tilsluttet Xbox One for at spillkonsollen skal kunne kjøre. Dette var ikke nødvendig med Kinnect mot den gode gamle Xbox 360.

En av Tysklands øverste talsmenn for personvern, Peter Schaar, uttalte til Spiegel denne uken at brukere ikke kan kontrollere hva slags informasjon som vil bli lagret på en XBox One. Schaar fortalte at XBox fortløpende registrerer all slags personlig informasjon om brukeren, som deretter blir behandlet på en ekstern server, muligens også gitt videre til tredjeparter. Om de noen gang vil slettes, kan den enkelte eier av boksen  ikke riktig vite.

Microsoft sier på sin side at Xbox One har en av/på-knapp. I tillegg er det mulig å skru av Kinect-sensoren.

Det er opplyst at Microsoft de nærmeste ukene vil komme med mer informasjon om Xbox One og den oppgraderte Kinect.

Vi har allerede mottatt bekymrede henvendelser om Xbox One til Datatilsynet. Vi som arbeider med personvern vil derfor følge nøye med på Microsoft og dette produktet i tiden frem mot, og etter lansering. Den nye spillkonsollen, TV-er med samme funksjonalitet og andre tilsvarende nyvinninger blir et åpenbart tema på kommende møter i noen av de teknologiforaene jeg deltar i sammen med mine europeiske personvernkollegaer.

Men hva kan du gjøre selv? Jo – for det første er det den enkelte forbruker som selv må ta stilling til hvilken teknologi man bringer inn i stuer og soverom. Og….å trekke ut kontakten når maskinen ikke brukes er selvsagt også en mulighet om du ikke føler deg helt trygg.

Her er noen relevante artikler:

Mener Xbox One er et «forskrudd mareritt» for privatlivet http://www.dagensit.no/k/mappami/article2621966.ece

Xbox One’s Kinect Can Turn Off, Microsoft Says, Noting Privacy Worries http://kotaku.com/xbox-ones-kinect-can-turn-off-microsoft-says-noting-510100564

Xbox One could track everything you watch on TV http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2270959/xbox-one-could-track-everything-you-watch-on-tv

Microsoft: Xbox One’s Kinect Won’t Skimp on Privacy http://mashable.com/2013/05/29/xbox-one-kinect-privacy/

Microsoft: Nå lanserer vi Xbox One http://www.xbox.com/nb-NO/xboxone/meet-xbox-one