get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

I følge ryktene kommer «google glasses» på markedet før året er omme, eller tidlig neste år. Mange gleder seg, mens andre er alvorlig bekymret. Hvilke personvernutfordringer følger med på kjøpet når du og jeg blir gående rundt med en datamaskin, kamera og mikrofon godt plantet på nesa?

Journalist Leif Martin Kirknes i Computerworld har forhåndsdømt googlebrillene til å bli en flopp, eller noe som ikke kommer til å slå an blant folk flest.  Vel, jeg er overbevist om at han vil ta like feil som mannen som i 1996 mente det samme om Internett.

Det kan godt være at første generasjons «databriller», enten  de kommer fra Google, eller andre aktører, ikke tar helt av i sin aller første versjon. Selve konseptet – wearable computing –kommer imidlertid til å bli stort, enten dingsene festes på nesa, i nakken, eller andre steder på kroppen. Og, fenomenet er allerede langt på vei en realitet:

  • Små videokameraer («dashcams) monteres i frontruta på bilen, og tar opp alt som skjer under kjøreturen. For den saks skyld gjerne også når bilen står parkert.
  • Syklister monterer actionkamera på hjelmen, gjerne pekende både fremover og bakover, for å dokumentere hvordan erkefiendene, bilistene, opptrer hensynløst overfor andre medtrafikanter.
  • Hvorfor ikke henge et bittelite kamera utenpå jakken, eller i beltespenna, som hvert halve minutt tar et bilde, såkalt «Lifelogging».
  • Og, etter som det mobile bredbåndet blir stadig bredere og billigere, så kan du like godt streame alt du ser opp på nettet, enten du bruker databriller, eller andre dingser.  Kanskje slike individuelle ‘overvåkingskameraer’ vil gjøre at voldsmenn må tenke seg om to ganger før de kaster seg over deg på vei hjem fra byen natt til søndag? Det hjelper ikke å rive av deg kameraet. Opptaket er jo allerede lastet opp til et trygt sted som pårørende og politi vil få tilgang til om noe skulle skje deg. Jeg øyner et stort marked her.

At skjerm, kamera, høyttaler og mikrofon plasseres i umiddelbar nærhet til øyne, ører og munn virker for meg å være en logisk plassering. Ja  – det burde rett og slett være iøynefallende….

Tre hovedgrunner til bekymring
Jeg har tenkt å være en av de første i Norge til å ta databrillene i bruk, selv om jeg gruer meg til de første turene på t-banen med brillene på. Det vil unektelig se nerdete ut – i begynnelsen.  Jeg kan imidlertid ikke være ansatt i Datatilsynet uten å se at det følger noen alvorlige personvernutfordringer med på kjøpet:

  • Mange av oss vil ta opp bilder mer eller mindre kontinuerlig, og ofte uten at de som kommer på film eller lydopptak blir oppmerksomme på dette, langt mindre kan gjøre noe med det.
  • Det vil oppstå sikkerhetsproblemer for brukerne, brillene kan hackes. Et råd allerede nå: Ta av deg databrillene når du slår passordet til nettbanken!
  • Google, eller de andre store markedsaktørene vil, i enda større grad enn ved dagens mobiltelefoner, kunne høste inn lyd, bilde, posisjonsdata med videre. De store «big-data» aktørene får millioner av «agenter» – deg og meg – som gjør masseinnhøstingen av data  for seg – helt gratis. Tenk bare hvilket potensiale ansiktsgjenkjenningsteknologien vil gi i denne sammenhengen!

  «Åh, så, forutsigbart og typisk Datatilsynet!», ser jeg for meg at du nå tenker.

Her kommer de igjen med den tradisjonelle bekymringen, akkurat slik personvernmyndighetene reiste sine advarende pekefingre når de første kameramobilene kom på markedet for ti år siden.  I flere land ble det den gang tatt tatt til orde for at det burde bli påbudt med lyd- og lyssignal på mobilen når bilde ble tatt. I dag er det ingen som tenker slik lengre. Vi har tilpasset oss teknologien, og klarer greitt å leve med noen enkelttilfeller av uheldig bruk.

Skjulte opptak

Det nye skjellsordet?

Det nye skjellsordet?


Det som imidlertid gjør fotograferende briller forskjellig fra mobiltelefoner er at det nå blir nesten umulig å oppdage at man blir tatt lyd- eller billedopptak av. Man trenger ikke lengre å ta kameraet opp av lomma. Vi har det allerede iøyenhøyde – hele tiden.  Han på restaurantnabobordet, eller på bussen, lar han kamera gå når han kikker bort på meg? Eller tar kollegaen opp den fortrolige samtalen vi har om sjefen ved kaffeautomaten? For mange av oss vil den sosiale sperren mot å aktivere opptak forsvinne dersom vi er rimelig trygg på at vi ikke blir «fersket». Og som vi allerede har erfart; Veien fra opptak til publisering nettet er svært kort, bare innslaget er oppsiktsvekkende eller morsomt nok.

Kan vi gjøre noe med det?
Allerede lenge før databrillene er kommet på markedet har vi fått bekymrede meldinger fra folk som forventer at vi fra Datatilsynet er i forkant.  I en e-post heter det; «Jeg mener Google Glass representerer kanskje det mest dranoiske og orwellianske av teknologier som noen gang er rettet mot privatmarkedet, Få har tatt inn over seg rekkeviddene denne teknologien kan avstedkomme». En annen kommer med følgende sterke oppfordring til oss;  «Hva med allerede nå implementere personvernregler som retter seg mot slike produkter og slik funksjonalitet? Et absolutt minstekrav om realtime sladding av ansikter eller blurring av menneskefigurer burde defineres allerede FØR dette og lignende produkter er på markedet. Google Glass og de mulighetene som kommer her vil fjerne den aller siste rest av retten til et privatliv og representere et tyranni. Vær i forkant bare denne ene gangen!».

Men hva kan vi fra personvernmyndighetenes side gjøre?

  • Bør vi ta til orde for nye lover og regler som regulerer bruken?
  • Bør vi sørge for at  at det bygges inn teknologiske løsninger i produktene som begrenser mulighetene for feil bruk?
  • Eller kan vi satse på at sosiale normer og spilleregler vil ordne opp i dette, slik vi tross alt har tilpasset oss bruken av mobiltelefonene?

Jeg tror ikke en generell rettslig regulering er det første vi bør ty til på et område hvor teknologiutviklingen går så fort, med så mange bruksområder og med så mange aktører. Det er ikke i første rekke nye lovregler vi trenger, men at vi benytter oss av de bestemmelsene vi allerede har i dag i åndsverkloven, straffeloven og personvernlovgivningen. Jeg tror imidlertid at det raskt vil aktualisere seg et spørsmål om informasjonsplikt når man gjør opptak, også privatpersoner i mellom. Mange vil nok også forby lyd- og billedopptak i bestemte situasjoner. En mer farbar vei tror jeg imidlertid vil være at vi som forbrukere – i et marked- etterspør at produsentene bygger inn tekniske løsninger som kan gi folk flest en større grad av forutberegnelighet og kontroll.

Innebygd personvern?
Kanskje vil det være lurt av produsentene av bygge inn et lite lys eller lydsignal som slås på hver gang databrillene, eller de andre enhetene, går i opptaksmodus? Eller enda bedre; en fysisk og godt synlig klaff som sperrer for kameralinsen når man går på steder der andre naturlig vil forbeholde seg retten til å være i fred for «glassarazzies»? En slik sikkerhetsmekanisme vil jo ikke kunne hackes på tilsvarende måte som et lyssignal kan deaktiveres ved å gjøre endringer i programvaren. Det vil jo virkelig være innebygd personvern i praksis.

Og selvsagt må vi som personvernmyndigheter «sitte på ryggen» til Google og de andre store aktørene. Vi må stille kritiske spørsmål og kontrollere hvordan de håndterer de enorme mengdene av informasjon som blir samlet inn via alle de ulike dingsene, som i rekordfart koples opp mot Internett.

Til uka skal vi i Datatilsynet møte våre nordiske kollegaer i København, på vårt årlige fellesseminar. Jeg er sikker på at Google Glasses kommer til å bli nevnt mer enn en gang i løpet av de to dagene. Om ikke annet av meg selv…

Kilder og lesverdige artikler:
Her er noen av de artiklene jeg har hentet inspirasjon fra – og anbefaler deg å lese:

Creativegood.com 28. februar 2013: «The google glass feature no one is talking about:   http://creativegood.com/blog/the-google-glass-feature-no-one-is-talking-about/

Computerworld 3. mai 2013: «Derfor vil Google Glass knuses»: http://www.idg.no/computerworld/article271557.ece

Nettavisen 20. april 2013: «Det viktigste som har skjedd siden Internett kom». http://www.side3.no/article3610114.ece

Policymic: «3 new Ways Google Glass Invades Your Privacy»: http://www.policymic.com/articles/29585/3-new-ways-google-glass-invades-your-privacy

Techradar: «Say goodbye to your privacy» http://www.techradar.com/news/mobile-computing/google-glass-say-goodbye-to-your-privacy-1134796

The Guardian: Google Glass: «Is it a threat to our privacy? http://www.guardian.co.uk/technology/2013/mar/06/google-glass-threat-to-our-privacy?INTCMP=SRCH

BBC: «How much ‘lifelogging’ could you tolerate?» http://www.bbc.co.uk/news/technology-22193299

Datatilsynet: «7 steg til innebygget personvern». http://www.datatilsynet.no/Teknologi/Innebygd-personvern/