get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

Dette innlegget ble hold på NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) sin markering av Safer Internet Day 2021:

Takk for at jeg fikk muligheten til å snakke om foreldrenes rolle som digitale grensesetter og støttespiller. Det jeg kan om dette er todelt. Jeg kan noe i min rolle som far til to barn og også farfar til en digital innbygger, og jeg kan noe som leder av et tilsyn som er opptatt av at barn og unge skal kunne ivareta sitt eget personvern og respektere andres. I forlengelsen av dette har jeg også noen tanker om hvordan foreldrene kan hjelpe barna på veien.

Jeg hadde en livsfarlig oppvekst. Mitt barndomshjem lå helt inntil E18, hovedveien mellom Oslo og Stockholm. Det var færre biler den gangen, men det var like farlig å bli påkjørt den gangen som nå. Likevel lekte vi i veikanten, vi bygde demninger av overvannet som rant fra veien og ut i grøftekanten. Dette var noe av det absolutt morsomste jeg visste. Foreldrene mine var klare over farene, men aksepterte risikoen. Og de lærte meg opp til å forstå hva som var farlig og hva jeg måtte passe på.

Foreldrene må ta de nødvendige samtalene

Hvis noen hadde lekt i veikanten utenfor mitt barndomshjem i dag, ville barnevernet vært der på flekken. Men det ligger en lærdom i den enkle fortellingen over. Man er som internett- og mobiltelefonforelder i dag nødt til å stole på at barna tar riktige valg, for de er konstant oppe i situasjoner de må håndtere på egenhånd. Da er det viktig at foreldrene tar de nødvendige samtalene for å gjøre barna rustet til å møte disse situasjonene.

På meg virker det som om mange foreldre viker unna. De mener de ikke vet hva barna holder på med og forstår seg ikke på det. De har selvsagt helt rett, og slik har det alltid vært. Satt på spissen: Foreldre har aldri forstått hva barna deres holder på med, og hva barna deres blir utsatt for. Hvor mange historier har vi ikke hørt om barn som har blitt mobbet eller plaget uten at foreldrene visste om det? Det er en naturlig unnskyldning at man ikke forstår hva barna gjør, men det er også en dårlig unnskyldning. Å vise interesse, spørre, se hva de gjør, forsøke å sette seg inn i hva ungene holder på med, er utrolig viktig. Selv om de aller færreste skjønner seg på teknologi og sjargong.

Respekt og tillit, ikke kontroll

Dessverre ser vi også en del foreldre som velger å i alt for stor grad kontrollere hva barna deres gjør, eller som til enhver tid vil vite hvor barnet deres er. Det er helt forståelig. Vi har nok alle opplevd en klo av angst og usikkerhet, og vi har ønsket veldig sterkt å vite mer. Noen kjøper da klokker som overvåker barna, noen tyr til snoking.

Det er mange viktige ting vi må lære barna våre, og en av de viktige tingene er å respektere andres personvern og ikke plage andre digitalt slik som å ikke dele bilder uten samtykke eller sende slemme meldinger.

Men hvordan skal foreldre kunne lære barn å respektere andres personvern, når de samme foreldrene ikke respekterer sine egne barns personvern? Eksemplets makt er sterkt.

Jeg nevnte over at vi må stole på at barn tar riktige avgjørelse. Det betyr ikke at jeg er motstander av for eksempel regulering av aldersgrenser på sosiale nettsamfunn. Vi må huske på at alle reglene i personvernforordningen faktisk også gjelder barn og unge. Men digital kompetanse er uhyre viktig. Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern, digital dømmekraft og nettvett. Her finner man filmer, diskusjonsopplegg og gode råd. Nettressursen kan brukes av både lærere, foreldre og alle andre for å øke bevisstheten, skape refleksjon og gi kunnskap. Vi er veldig stolte over hva vi har fått til med Du Bestemmer de siste årene i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, og vi oppfordrer alle til å gå inn på nettsiden.

Sett deg inn i hva barna driver med

2021 er året for å lære seg noe nytt. Mitt mål er å bli mye bedre på å bruke Excel. Kanskje bør de med barn ha som mål å lære seg litt mer om hva ungene deres gjør når de sitter med nesa i skjermen. Opprett profil på TikTok, test Snapchat, følg noen youtubere eller noen influensere på Instagram. Dere vil garantert bli overrasket.

Til slutt en liten historie jeg lærte veldig mye av. På Pride Parade i 2019 sto jeg ved siden av to mødre med tenåringsdøtre. Det var ingen jeg kjente, men jeg ble oppmerksom på samtalen dem imellom, og særlig da Erna Solberg kom gående. Foreldrene ble svært ivrige og fortale ungdommene at «Se, der er statsministeren», noe de to ungdommene var ganske uinteresserte i. Litt etterpå kom en lastbil med youtubere på lasteplanet. Da tok de derimot helt av. De rødmet, hoppet, skrek og jublet: «Det er youtubere, mamma. Se, det er youtubere!». Og foreldrene skjønte åpenbart ikke hva ungene deres snakket om, eller hvorfor de var så begeistret…

Ha en fin Trygg internettdag!