get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

 

Aftenposten har kartlagt 70 apper

Aftenposten har kartlagt 70 apper

På selveste påskeaften publiserte Aftenposten en flott sak om apper og hva de innhenter av informasjon fra din mobil eller nettbrett. Dette holdt på å gå meg hus forbi, og det gjorde det kanskje for deg som var opptatt med ski, snø og påskefeiring. Men ikke nå lenger!

Aftenposten har rett og slett gjort et imponerende stykke arbeide med å kartlegge hele 70 forskjellige apper som brukes på Google Android og Apples Ios. Ved hjelp av en interaktiv grafikk gir Aftenposten deg en en detaljert oversikt over hva slags informasjon du faktisk aksepterer at du gir fra deg når du laster hver enkelt av de 70 appene som er med i kartleggingen – og hvorfor appen gjør det. Det er bare å trykke på ikonet for den appen du er interessert i å sjekke ut.  I tillegg kan du huke av for enkelte typer tilganger, som for eksempel tilgangen til å endre eller lese kalenderen. Ved å gjøre det så får du opp en oversikt over hvilke av appene i oversikten som faktisk ber om den aktuelle typen tilgang. Kanskje du blir overrasket. Det ble jeg! Prøv selv!

Slik sjekker du på din egen mobil eller nettbrett

Vår egen fagdirektør for teknologi, Atle Årnes viser deg også på Aftenposten TV hva du selv bør se etter når du installerer apper på din android-telefon, eller hvordan du i ettertid kan gå inn og sjekke de enkelte appene du har på din mobiltelefon.

Og han gir selvsagt en tilsvarende veiledning når det gjelder Iphone, eller nettbrett fra Apple.

Og til slutt – få også med deg kommentaren fra Aftenpostens Joacim Lund, «Adjø privatliv». Vi her i Datatilsynet kunne rett og slett ikke ha sagt det bedre…..

Jeg, for egen del bør ta en ekstra kikk på hvilke tilganger lommelyktappen jeg nettopp innstallerte krever fra mobiltelefonen. Jeg har jo tross alt ment at den kun skulle benyttes til å kaste lys over mine omgivelser når jeg vil – ikke omvendt!