get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

plakat makedonia Norge Tidligere i denne uka var juridisk seniorrådgiver Jørgen Skorstad og jeg, sammen med Hans Marius Tessem fra Norsk Senter for informasjonssikring NorSIS, på besøk hos personvernmyndigheten i Makedonia,  Directorate for Personal Data Protection (DPDP).  Dette var fra Jørgen og min sin side vårt andre besøk til Makedonia, i anledning et samarbeidsprosjekt vi har med DPDP.

 

Hva gjør vi der?

Bakgrunnen for prosjektet er at det norske utenriksdepartementet har gitt direkte finansiell støtte til Republikken Makedonia (FYROM) til utvikling av landets personvernmyndighet.  DPDP ble etablert i 2005, og består i dag av 24 medarbeidere.

Fra det norske Datatilsynet sin side har vi forpliktet oss til å gi faglig støtte, rådgivning og «sparring» til DPDP særlig innen to temaer; personvern i sosiale nettsamfunn og cloud computing, herunder bruk av databehandleravtaler.Makedonia intervju

På vårt forrige besøk til Skopje, første uka i februar, deltok direktør Bjørn Erik Thon på et større lanseringsarrangement, som fikk god mediedekning, og som er nærmere omtalt DPDPs siste nyhetsbrev, (se side 4).  Ut over dette drøftet vi, og planla det videre arbeidet i prosjektet.

Du Bestemmer og Slettmeg.no

På  denne ukas møte var ikke Bjørn Erik med. Til gjengjeld var Hans Marius med fra NorsSIS for å presentere veiledningstjenesten Slettmeg.no.Våre makedonske søsterorganisasjon viste stor interesse for måten vi i Norge ikke bare arbeider for å forebygge nettkrenkelser, men hvordan vi gjennom Slettmeg.no også prioriterer å gi rask og handlekraftig hjelp når skaden først har skjedd. Det var også hyggelig for oss å se at makedonerne forlengst hadde tatt i bruk materiale fra vårt norske undervisningsopplegg Du Bestemmer.

I slutten  av juni kommer våre makedonske venner  på besøk til Norge. I tillegg til å besøke NorSIS og Datatilsynet, vil vi tilrettelegge besøk hos flere andre norske institusjoner, som er relevante med hensyn til blant annet sosiale medier, nettkrenkelser, datakriminalitet og skytjenester.

DPDP er svært aktive også på andre områder

DPDP virket å være en svært dreven organisasjon når det gjelder å ta intiativ til, og samle ulike aktører til å utveksle erfaringer og kunnskap seg i mellom, både internt i Makedonia, på Balkan og overfor Europa forøvrig. Første uken i mai står de for eksempel som vertskap for den såkalte «Berlingruppen». (her skal forøvrig representanter fra oss i Datatilsynet presentere et utkast til en såkalt «opinion» om skytjenester). I september arrangerer DPDP også det internasjonale saksbehandlermøtet for personvernmyndighetene.

Vi ser ikke bort fra at vi vil samarbeide med makedonerne også etter at det nåværende samarbeidsprosjektet er avsluttet. Vi kan for vår del både lære og få inspirasjon av deres helt andre måter å løse forskjellige oppgaver på, for eksempel tilsynsmetodikken.

Men det er en annen gang og en annen skål….