get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

De fleste har en ide om hva biometri er. Det er snakk om måter som kan identifisere et menneske med nær 100 prosent sikkerhet, som for eksempel fingeravtrykk eller irisanalyse. Men biometri er mye mer. I dag deltar jeg på et seminar om biometri på Høyskolen i Gjøvik. Her lærer vi om flere nye måter å bruke biometri på. Ingen skriver for eksempel på et tastetur på samme måte; ingen trykker på T’en og F’en på samme måte. Da kan PCen stilles inn slik at den rett og slett går i svart dersom noen andre, med annen skrivemåte, bruker min PC. Det samme kan gjelde en mobiltelefon. Det forskes også på ganglagsbiometri, og teorien er at alle mennesker har et helt eget bevegelsesmønster når de går. Også stemme kan brukes, et eksempel er at du når du skal logge inn sier for eksempel LOGG MEG INN, og ingen sier det akkurat på samme måte som deg.

Ofte vil det være snakk om anonyme data som lagres lokalt på PCen. I så fall er ikke dette særlig forskjellig fra å bestemme et passord når vi setter utstyret for første gang. Jeg holdt et innlegg på konferansen og der peke jeg på flere ting vi må være svært oppmerksom på dersom slik teknologi tas i bruk. Først og fremst: hvem vi kan stole på? Kan vi være sikre på at de som har laget teknologien ikke misbruker den, selger opplysningene eller på annen måte bruker dem i strid med våre ønsker? Kan vi være sikre på at opplysningene ikke lagres? Kan vi være sikre på noe ikke forsøker å identifisere oss og finne ut hvem som står bak tastetrykkene, ganglaget eller stemmen?  Det er helt umulig for vanlige folk å forstå denne teknologien, så tillit er helt vesentlig. Søk på «fingerprint lock screen» på Google Play. Det er ikke sikkert man skal stole på alle som i framtida tilbyr denne typen tjenester.

Hva kan vi så vente oss framover. Vil det være nok å identifisere seg ved å si navnet sitt for å få tilgang til kontoopplysninger på kontofonen? Vil telefonen slutte å virke dersom en person med et annet ganglag enn mitt har telefonen min i lomma? Det er umulig å vite hva slags teknologi som slår an og hva som blir en flopp. Men hvis ikke biometri på en del områder vil erstatte vanlige passord og andre sikkerhetsforanstaltninger blir jeg overrasket. Uten å ivareta personvernet til brukerne har ikke slik teknologi noen framtid.