Kredittkortopplysningene til nesten 100 000 nordmenn kan være på avveier. Hva bør du gjøre om du mistenker at noen har fått tak i dine kortopplysninger?
Først og fremst bør du holde holdet kaldt. Selv om opplysningene dine er på avveier, er det ikke sikkert noen vil misbruke dem. Det viktigste du kan gjøre er å begrense andres mulighet til å misbruke opplysningene. Her er våre råd om hvordan du kan gjøre det:
1. Sperr kortet.
Om du sperrer kortet med en gang, begrenser du muligheten for at noen kan bestille varer eller tjenester i ditt navn.
2. Bytt passord på kontoer som er knyttet til kortet.
Hvis du bruker det samme passordet flere steder, må du bytte passordet ut disse passordene til nye. Hvis noen får tilgang til et passord du bruker på flere kontoer eller tjenester, kan de få tilgang til alle disse. Vi vet at det kan være vanskelig å huske mange ulike passord. Derfor anbefaler vi at du lager et passordsystem.
3. Følg med på bruken av kortene dine.
Hvis du oppdager transaksjoner eller annen bruk av kortene dine, som du ikke kjenner igjen, må du si ifra til banken eller kredittkortselskapet med en gang.
4. Følg med på postkassa.
Vær særlig oppmerksom dersom du mottar gjenpartsbrev for kredittvurderinger du ikke kjenner til. Hvis du mottar slike må du ta kontakt med den som har bestilt kredittvurderingen. Se også etter regninger for varer eller tjenester du ikke har kjøpt. Dersom du får regning for noe du ikke har bestilt, kontakter du den som har sendt deg regningen. Hvis du får mindre post enn du pleier, eller ikke får post i det hele tatt, kan det være lurt å kontakte Posten for å forsikre deg om at ingen har omadressert posten din.
5. Ikke oppgi personlig informasjon på e-post eller telefon.
Seriøse aktører vil aldri be deg oppgi personlig informasjon på e-post. Vi anbefaler at du ikke sender noe i en e-post som du ikke kan sende på et postkort. Det er fordi e-post er en usikker kommunikasjonskanal.
Hvis noen tar kontakt per telefon og ber deg oppgi personlig informasjon, som kredittkortnummer og koder, fødselsnummer eller passord over telefon, kan du ta det som et sikkert tegn på at noen prøver å lure deg.
6. Anmeld ID-tyveri til politiet
Hvis noen tar opp lån eller kjøper varer og tjenester i ditt navn, kan du være utsatt for ID-tyveri. Da må du kontakte ditt lokale politikontor og anmelde forholdet.
Test hvor god du er på å beskytte personopplysningene dine:
Les mer om ID-tyveri
I dag mottok vi to konvolutter i posten, med hvert vårt bankkort fra Nordea. På kortet står kortnummer, kontonummer, personnummer, signatur og bilde. Dette sendes i vanlig post, lagt i en vanlig postkasse. For ei tid siden fikk vi førerkort sendt på samme vis. Også pass sendes slik, i vanlig konvolutt.
Vi kan ha lås på postkassa, men inntil id-kort, bankkort og pass når oss har de vandret en lang, fri vei.
1. Jeg vil ikke motta dette i vanlig post. Jeg vil enten ha det rekommandert eller hente det. Den muligheten har jeg ikke.
2. Når tenker dere å endre denne forsendelsesmetoden, som er et dekket bord for id-tyveri?
Jeg forstår ikke hvor naive norske myndigheter er som på den ene siden er redd for at vi skal bli utsatt for id-tyveri og på den andre sender slik informasjon i åpen post.
Hei
Takk for din kommentar.
Det er de som utsteder bankkort, pass og førerkort som bestemmer hvordan dette skal leveres ut eller sendes til mottagere så det kan Datatilsynet dessverre ikke endre. Vi er likevel enige med deg i at forbrukerne bør kunne velge andre alternativ enn i dag, og har formidlet det synspunktet i denne debatten helt tilbake til 2007. Utstederne argumenterer med at å sende slike kort og ID-bevis rekommandert blir for lite brukervennlig for kundene, og at det er for kostbart for dem sett opp mot ulempene det gir. Det vil si hvor mange kort, pass og førerkort de antar blir misbruket som følge av postkassetyveri (det finnes dessverre ingen sikre tall på dette). Vi i Datatilsynet er som nevnt ikke ubetinget enig i det, men det er som nevnt ikke opp til oss å bestemme hvordan utsendelsene skal skje.
Når det gjelder pass skal du få spørsmål om du selv ønsker å hente det på politikontoret når du bestiller det. Det står på politiets nettsider og er det de oppgir som alternativ til å få det tilsendt i postkassa. Derfor bør du be om å få hente ditt nye pass, dersom de ikke tilbyr deg det neste gang du skal fornye passet ditt.
Når det gjelder banker har de fleste et system nå som gjør at du må inn i nettbank for å aktivere kortet før det kan brukes. Det hindrer eventuell urettmessig bruk av kort før det når mottager, men du har et poeng i at kortet inneholder mange opplysninger om deg som uansett kan brukes som del av et ID-tyveri. Jeg ville snakket med banken min, og bedt om å få hente kortet hos dem neste gang du skal ha nytt kort.
Det samme gjelder førerkort. Fødselsnummer skal etterhvert fjernes fra førerkortet, men vi vil anta at også Statens Vegvesen som utsteder førerkortet vil være villig til å la deg hente et nytt førerkort der du har bestilt det, dersom du ber om det.
Det er viktig at vi som forbrukere stiller krav til de som utsteder kort og andre ID-bevis slik at de opplever at brukerne forstår hvor viktig det er å ta utfordringen med kortsvindel og ID-tyveri på alvor om vi skal klare å endre dagens situasjon.