get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

Kredittkortopplysningene til nesten 100 000 nordmenn kan være på avveier. Hva bør du gjøre om du mistenker at noen har fått tak i dine kortopplysninger?

Først og fremst bør du holde holdet kaldt. Selv om opplysningene dine er på avveier, er det ikke sikkert noen vil misbruke dem. Det viktigste du kan gjøre er å begrense andres mulighet til å misbruke opplysningene. Her er våre råd om hvordan du kan gjøre det:

1. Sperr kortet.
Om du sperrer kortet med en gang, begrenser du muligheten for at noen kan bestille varer eller tjenester i ditt navn.

2. Bytt passord på kontoer som er knyttet til kortet.
Hvis du bruker det samme passordet flere steder, må du bytte passordet ut disse passordene til nye. Hvis noen får tilgang til et passord du bruker på flere kontoer eller tjenester, kan de få tilgang til alle disse. Vi vet at det kan være vanskelig å huske mange ulike passord. Derfor anbefaler vi at du lager et passordsystem.

3. Følg med på bruken av kortene dine.
Hvis du oppdager transaksjoner eller annen bruk av kortene dine, som du ikke kjenner igjen, må du si ifra til banken eller kredittkortselskapet med en gang.

4. Følg med på postkassa.
Vær særlig oppmerksom dersom du mottar gjenpartsbrev for kredittvurderinger du ikke kjenner til. Hvis du mottar slike må du ta kontakt med den som har bestilt kredittvurderingen. Se også etter regninger for varer eller tjenester du ikke har kjøpt. Dersom du får regning for noe du ikke har bestilt, kontakter du den som har sendt deg regningen. Hvis du får mindre post enn du pleier, eller ikke får post i det hele tatt, kan det være lurt å kontakte Posten for å forsikre deg om at ingen har omadressert posten din.

5. Ikke oppgi personlig informasjon på e-post eller telefon.
Seriøse aktører vil aldri be deg oppgi personlig informasjon på e-post. Vi anbefaler at du ikke sender noe i en e-post som du ikke kan sende på et postkort. Det er fordi e-post er en usikker kommunikasjonskanal.

Hvis noen tar kontakt per telefon og ber deg oppgi personlig informasjon, som kredittkortnummer og koder, fødselsnummer eller passord over telefon, kan du ta det som et sikkert tegn på at noen prøver å lure deg.

6. Anmeld ID-tyveri til politiet
Hvis noen tar opp lån eller kjøper varer og tjenester i ditt navn, kan du være utsatt for ID-tyveri. Da må du kontakte ditt lokale politikontor og anmelde forholdet.

Test hvor god du er på å beskytte personopplysningene dine:ID-tyveri_testdegselv

Les mer om ID-tyveri