get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

Onsdag 10. februar sjekket klasse 10B ved Fyrstikkalleen skole i Oslo (F21) personvernet i appene de bruker mest. Målet var å gi elevene en forståelse av hva personopplysninger er, og skape en bevissthet om hvordan og hvorfor appene samler inn opplysninger om dem.

IMG_0867

Det var i anledning Safer Internet Day 2016 at Datatilsynet arrangerte en workshop som blant annet fikk besøk av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. I løpet av en time «sveipet» 10. klasseelevene 22 apper. De skulle blant annet forsøke å finne ut om appene samler inn personopplysninger og i så fall hvilke, om de kunne finne en personvernerklæring og om appen hjelper oss å ivareta personvernet vårt. Til slutt ga de hver enkelt app en sur eller en blid «smiley» avhengig av de syns om appen hadde godt personvern eller ikke.

Alle appene, unntatt en, samlet inn personopplysninger. Den ene som ikke samlet opplysninger var en spill-app som lot brukerne være anonyme dersom de ønsket det. Under er en oversikt over hvilke type personopplysninger appene samler inn mest av:

Samler info 2

Vi var så heldige å få besøk av statsråd Jan Tore Sanner som ble veldig imponert over hvor flinke elevene var til å finne fram og forstå informasjonen i appene. Det er nemlig ikke alltid like lett å vite om appen samler inn informasjon slik som kontaktopplysninger eller GPS. Og de lange personvernerklæringene kan ofte virke vanskelige og avskrekkende, men det stoppet ikke elevene fra Fyrstikkalleen.

Elevene fant ut at 77 prosent av appene hadde personvernerklæring – og det er bra! Men dessverre var det bare 36 prosent som ga brukeren mulighet til å slette brukerkontoen, og kun 41 prosent som hadde mekanismer for å ivareta personvernet til brukeren (slik som personverninnstillinger og lignende).

Personvern

Da det kom til oppsummering, besto 59 prosent av appene testen, mens de resterende 41 prosentene ikke kom gjennom nåløyet til elevene. Her er det med andre ord forbedringspotensiale.

Vi i Datatilsynet har sjekket apper før, men det er første gang vi har fått hjelp av ungdommer. Det var en suksess og jeg tror både de og vi lærte en god del. Vi kommer nå til å bruke denne workshopen som utgangspunkt for å lage en tilsvarende en aktivitet i nettressursen Dubestemmer.no som skal lære barn og unge om personvern og nettvett. Slik kan elever rundt om på skolene bli mer bevisste hva de deler av personlig informasjon når de bruker apper.

Her følger noen tips for hvordan du kan passe på personvernet ditt når du bruker apper:

  • Vurder personvernet i en app før du laster den ned. Spør deg selv: Virker det som om appen ønsker å samle inn mer opplysninger om meg enn den egentlig trenger? Har den en personvernerklæring? Virker det som en seriøs app? Bestem deg for om dette er en app du vil laste ned.
  • Se om du finner alternative apper som ivaretar personvernet ditt på en bedre måte.
  • Ikke oppgi mer informasjon enn du må, og ikke gi appen tilgang til mer enn du synes den bør ha tilgang til.
  • Ta en opprydning av og til: Slett apper du ikke bruker, og slett innhold i apper (bilder, meldinger osv.) som du ikke lengre har bruk for.
  • Gjennomgå innstillingene på mobilen din – ofte kan du se og styre hva appene har tilgang til.