get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

I dag lanserte vi resultatene fra app-sveipet vi gjennomførte i mai. Årets tema er apper for barn. Her kommer en oppsummering av de viktigste tallene og noen enkle tips til apputviklere/-eiere.

Sveipetallene viser at det er stort forbedringspotensial når det kommer til personvernet i apper for barn. Barn er storforbrukere av apper og det er grunn til å være ekstra oppmerksom på deres personvern fordi det er vanskelig for barn å forstå og sette seg inn i informasjonsflyten på nett. Her er derfor noen tips til dere som eier eller utvikler apper:

  • Tenk deg om to ganger før du samler inn informasjon om brukerne dine. Ikke samle inn mer informasjon enn du trenger.
  • Sett opp standardinnstillingene slik at ikke mer informasjon enn nødvendig samles inn eller vises. Systemet vil da automatisk styre brukeren til å ikke dele mer personopplysninger enn nødvendig.
  • Informer brukerne dine om alle appens behandling av personopplysninger. Bruk et enkelt men tydelig språk.
  • Ha personvernerklæring tilgjengelig både i appbutikken, inne i appen og på din egen nettside. Erklæringen bør være spesifikk om hvilke behandlinger av personopplysninger som gjelder for appen (og skille det fra øvrige behandlinger virksomheten måtte ha).
  • Tilrettelegg informasjon for barn og lag mekanismer som hjelper barn og foreldre å forvalte personopplysningene i appen på en god måte.
  • Tenk personvern fra begynnelsen av utviklingsprosessen. Hvis du vurderer personvernkonsekvensene fra start kan du unngå krenkelser av brukerens personvern. Les vår veileder om personvern for apputviklere.

Lurt med personvernmekanismer for barn og foreldre
Kun 10 prosent av appene vi så på har utviklet mekanismer for å hjelpe barn å ivareta eget personvern. Kun 7 prosent av appene oppfordrer til foreldreinvolvering, mens 8 prosent har et «foreldredashboard» som lar foreldre justere innstillingene for hva barnet kan dele og få tilgang til i appen. Her imidlertid et par eksempler på apper med personvernmekanismer for barn og foreldre.

Appen MovieStarPlanet lar deg blant annet dele bilder. Før du kan dele bilder må du igjennom ordensreglene som blant annet informerer om at du må spørre om lov før du deler bilder av andre. Listen med tips som brukeren må klikke seg igjennom er enkel og illustrert.

Appen MovieStarPlanet lar deg blant annet dele bilder. Før du kan dele bilder må du igjennom ordensreglene som blant annet informerer om at du må spørre om lov før du deler bilder av andre. Listen med tips som brukeren må klikke seg igjennom er enkel og illustrert.

Et eksempel på en app med foreldreinvolvering er norskproduserte Kuddle. Kuddle er et sosialt nettverk og bildedelingstjeneste for barn. Brukere under 13 år må få samtykke fra en foresatt før brukeren får “online” tilgang til appen. Den foresatte får blant annet varsel når barnet deler bilder og mulighet til å fjerne bildet.

Et eksempel på en app med foreldreinvolvering er norskproduserte Kuddle. Kuddle er et sosialt nettverk og bildedelingstjeneste for barn. Brukere under 13 år må få samtykke fra en foresatt før brukeren får “online” tilgang til appen. Den foresatte får blant annet varsel når barnet deler bilder og mulighet til å fjerne bildet.

 

 

 

 

 

 

 

Her er de viktigste tallene fra sveipet:

  • 75 prosent av appene vi sveipet samler inn personopplysninger – og 62 prosent av de som samler opplysninger oppgir at de deler disse med tredjeparter.
  • I omtrent halvparten av appene som behandler personopplysninger er det uklart hvorfor de samler en eller flere av opplysningene.
  • 70 prosent av appene vi sveipet hadde en personvernerklæring.
  • Kun 10 prosent av appene har mekanismer som hjelper barna med å ivareta personvernet sitt.

Kort om sveipet: Det norske sveipet er del av et internasjonalt prosjekt der 29 personvernmyndigheter fra hele verden, i samarbeids­nettverket GPEN (Global Privacy Enforcement Network), har sjekket personvernet i apper rettet mot barn opp til 13 år. Det norske datatilsynet valgte å se på 60 apper både på iPhone og Android-telefoner.

Les hele rapporten her (pdf).