get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

I går var den store sveipedagen. 29 personvernmyndigheter i 20 land rundt om i verden sjekket personvernet i apper for barn under 13. Prosjektet utføres i regi av personvernnettverket GPEN (Global Privacy Enforcement Network).

SveipI det norske datatilsynet satt seks medarbeidere konsentrert bøyd over nettbrett og mobiltelefoner og testet apper for barn. Vi testet apper som er laget for barn (for eksempel Fantorangen-appen) og apper populære blant barn (for eksempel YouTube). Vi så etter hva appene samler inn av personopplysninger og hva slags informasjon appen gir om personvern.

Det er svært vanskelig å vite hva slags personopplysinger appene faktisk samler inn og hva de gjør med informasjonen vår – det var hovedkonklusjonen fra app-sveipet vi gjorde i fjor. Derfor var vi nysgjerrige da vi satte i gang med å teste apper for barn. Samler de inn mye personopplysninger? Har de gode personvernerklæringer? Er informasjonen om personvern forståelig for barn?

Uten å røpe for mye kan jeg avsløre at det var mange diskusjoner over bordet gjennom hele sveipedagen. Det var i mange tilfeller ikke lett å vite hva appen samlet inn av informasjon om brukeren – ofte var det ikke samsvar mellom personvernerklæring og hva brukeren opplevde at appen samlet inn under bruk av appen. I en av de mest populære appene (lastet ned 50-100 millioner ganger i Google Play store) som involverer et snakkende kjæledyr med heliumstemme fant vi blant annet denne setningen i den fyldige personvernerklæringen: «Our products and services are not directed to, and we do not knowingly collect personal information from, children under 13, however we consider ourselves to be familiy oriented». Dette i en app som ikke kan være myntet på andre enn barn under 13, og som beskriver i detalj hva slags informasjon appen samler inn (og det var ikke lite).

Vi skal nå i gang med å analysere resultatene fra det norske sveipet, og de internasjonale resultatene får vi i løpet av sommeren. Vi kommer til å publisere resultater og analyser i en rapport over sommeren.

Du kan lese mer om sveipene vi gjennomførte om personvernerklæringer i 2013 og apper i 2014 her.