get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

binærkoder på 5 menneskesiluetterPå flyplassen i Helsinki planlegger man nå å spore alle, fra de ankommer flyplassen, gjennom innsjekking og butikker til de sitter på flyet. Dette vil man gjøre ved å lese av den enkelte mobils unike wifi-adresse på mange steder rundt på flyplassen.

Desto flere wifi-avlesere som plasseres ut, desto nøyaktigere blir lokasjonen på sporingen av den enkelte.

Det er også tenkt brukt iBeacons, Apples nye teknologi for sporing. iBeacon-løsningen er små bokser som sender ut egne unike identifikatorer. Disse identifikatorene kan i dag mottas av Apple-telefoner og vil fortelle din nøyaktige posisjon videre. På Helsinki flyplass regner man med at man kan spore 60 til 70 prosent av de besøkende på denne måten, da de har mobiltelefoner med wifi på.

Leverandøren av tjenesten påpeker at de med deres løsning kan plassere den enkeltes mobiltelefon helt eksakt. Leverandøren ser for seg at de besøkende med denne løsningen i fremtiden også kan bli fortalt om de fremdeles har tid til å shoppe eller besøke en restaurant eller om de bør gå til gaten. Det vil også være mulig å pushe meldinger til de besøkendes telefoner.

Med tanke på om slike løsninger i fremtiden også vil komme til Norge, mener vi som vanlig at det er viktig for personvernet at slike løsninger er klart frivillige og at den enkelte med letthet kan melde seg inn og ut av denne typen tjenester etter ønske. Det er også viktig at man må foreta et aktivt valg for å delta på slike løsninger (OPT-INN) og ikke automatisk er med og selv må melde seg ut om man ikke vil være med (OPT-OUT).

Det er mange spørsmål som vil oppstå i forbindelse med slike løsninger. Hvordan behandles personopplysningene? Hvor lenge lagres de? Hvem vil få tilgang til hvordan du oppfører deg på flyplassen, hvor du går og hvilke restauranter, pubber, butikker og varer du stopper opp ved og viser spesiell interesse. Slik kunnskap er av stor interesse for mange virksomheter og markedsførere. Denne kunnskapen om deg kan også dessverre misbrukes av mange aktører. At du satt i noen timer på flyplassens pub og hva du gjorde etterpå er kanskje ikke så farlig informasjon for noen, men det kan være ulike meninger her. Det er også uklart hva all denne informasjonen faktisk kan misbrukes til.

Om iBeacons: iBeacons er spesialtilpasset Apples iOS7-enheter, men vil også kunne brukes på Googles Android-mobiler. Giverne av slike identiteter benytter lavenergi Bluetooth, som gjør det mulig at slikt utstyr virker i år på et lite batteri.

 

Oversikt over iBeacons (businessinsider.com) 

Om wifi- og bluetooth-identitet (MAC-adresse): Mobiler kommuniserer data, ikke bare mot mobilleverandøren ved mobildata, men også mot trådløse nett og bluetooth-enheter. Mange lar wifi og bluetooth stå på. Disse kommuniserer da en unik identitet når din mobil leter etter bluetooth-enheter og trådløse nettverk. Dette kalles MAC-adresser, og du kan lett finne akkurat dine unike adresser i oppsettet på din mobil. Mange aktører kobler disse MAC-adressene mot din identitet. Det holder ikke å benytte skjult bluetooth, det er allikevel lett å lese adressen om du lar bluetooth stå på. Når det gjelder wifi er det litt vanskeligere, siden de fleste mobiler har mulighet for å sende ut den identifiserende wifi-adressen selv om man skrur mobilens wifi av. For å forhindre utsending av mobilens wifi-identitet selv når wifi er skrudd av på mobilen, må man sjekke dette i mobilens avanserte wifi-oppsett.

Les mer om planene for Helsinki flyplass