get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

I dag er den store sveipedagen hos Datatilsynet. Sju medarbeidere sitter med hver sin smarttelefon og sjekker personvernet i apper. Vi er en del av et internasjonalt prosjekt – Internet Sweep Day – og er ett av 27 land som ser på hva slags personverninfo appene gir brukerne sine og hvilken type personopplysninger appene ber om tilgang til.

Datatilsynet sveiper apper

Datatilsynet sveiper apper

Mange opplever det som vanskelig å ha oversikt over hva slags informasjon appene samler inn om oss gjennom smarttelefonen. Nå er vi bare kommet halvveis i vår sveipedag, men hypotesen ser ut til å stemme så langt. Det er vanskelig å finne informasjon om personvern i appene, og det er jammen ikke lett å forstå det som står der (hvis det overhodet står noe).

Vi kommer til å lansere en rapport med resultatene fra sveipet etter sommeren. Vi håper at å sette fokus på temaet kan bidra til at appeiere og apputviklere skjerper seg og sørger for bedre personvern i appene. I dag publiserte vi en ny veileder som kan hjelpe de som utvikler apper å ta vare på personvernet. Denne burde være obligatorisk lesning for apputviklere og appeiere – ikke bare fordi de plikter å følge personopplysningsloven, men også fordi vi tror personvern kommer til å bli et enda viktigere konkurransefortrinn fremover.

Og til dere appbrukere: det er ikke lett å vite hvordan alle appene bruker dine opplysninger, men her er tre råd som kan hjelpe deg på litt på vei:

  1. Vær kritisk til hvilke apper du installerer. Finn ut hvem som er ansvarlig for appen og hvilken informasjon den trenger. Les personvernerklæringen og ta stilling til hva du vil godta.
  2. Gå gjennom appene dine med jevne mellomrom. Hvis du har apper du ikke bruker bør du avinstallere dem.
  3. Sørg for å oppdatere appene dine. En app som ikke er oppdatert kan ha sikkerhetshull det er mulig å utnytte.

Her kan du lese mer om sveipet og hvilke land som deltar.