get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo
Forsvarer dine rettigheter i den digitale verden

Forsvarer dine rettigheter i den digitale verden

I dag tidlig, torsdag, besøkte vi Electronic Frontier Foundation (EFF). Det var en kort taxitur fra hotellet vårt og sydover til Mission district i San Francisco hvor EFF har sine lokaler. Området kler på en måte organisasjonen, som ikke fokuserer på fancy lokaler, men istedet på å forsvare ytringsfriheten, personvern, innovasjon og forbrukerrettigheter. Fra starten i 1990 har EFF kjempet for våre digitale rettigheter.

Vi ble tatt i mot av advokat Lee Tien, som blant annet er spesialist på personvernlov, intellectual property-regulering og personvern-regulering. Lee ga oss overordnet informasjon om hva EFF arbeidet med. Dette var mye av det som det norske Datatilsynet også arbeider med, slik som smarte strømavlesere, svarte bokser i biler, sosiale nettsamfunn, ebilletter, big data, overvåking og ikke minst Cyber security.

Mye av informasjonen fra Lee dreide seg om Cyber Security. Dette er et vanskelig tema for offentlige myndigheter, som i henhold til Lee ofte er dårlige på Cyber Security. Hvem styrer dette? Militæret eller de sivile? Cyber Crime krever mer overvåking, men man balansere dette for å ivareta personvernet.

EFF arbeider med tre store områder innen personvern på nettet:
– ACTA-reform, hvor også Cloud Computing blir håndtert
– kommunikasjonskontroll
– datalagring

Vi spør om hva Lee mener om Do Not Track som et verktøy? Er det håp for verktøyet? Han håper at W3C kommer opp med noe. Problemet er tredjeparts ad-network. Her er det sterke interesser inne. Og selvfølgelig kommer arbeidet med Do Not Track inn i mange år, for sent.

Vi fikk mye informasjon fra Lee. Det er nyttig å få vite, direkte fra kilden, hva som er fokusområder, bekymringer og planlagte satsinger.